Magi & Vetenskap

Magi på Vansinne är av en subtil och mystisk typ av magi; det ska ligga precis på gränsen för tvivel och övertygelse. Tillräckligt tydligt för att vara kännbart, och för att det ska kännas realistiskt att det finns en tro på häxor och magi, och samtidigt tillräckligt subtilt för att det ska finnas goda belägg för att det bara är skrock. Det är en ritualiserad magi, som tar tid och som kräver uppoffringar och hängivelse.
Nedan följer några olika typer av “häxor” man kan låta sig inspireras av. Det här är emellertid från en spelarperspektiv, och alla karaktärer på lajvet bör se varje typ av häxa som något otäckt och mörkt.

Det är väldigt allvarligt att anklaga någon för häxeri, då det med stor sannolik kan sluta med den anklagades död.

Vetenskap är inte helt annorlunda. I hela imperiet finns det gentlefolk med ostoppbara idéer, uppfinningsrikedom, och en nyfikenhet om världen som är omöjlig att stilla. Cardenholme är inget undantag! För gemene person kan det dock hända att vetenskap ter sig ungefär lika onaturligt som magi, men det beror lite mer på vad det är man forskar i. Längre ner på sidan hittar du även information om vetenskapare och religion i Cardenholme.

 

KLOKA GAMLINGAR

De ofta äldre personer som verkar finnas i nästan varje by. De som kan mer om örter än andra, och som ofta ligger just på gränsen för vad de övriga invånarna i byn accepterar. Ofta känner de till skogarna i närheten, kan mycket om skrock och vet när det är mindre osäkert än vanligt att röra sig i skogsbrynet. De vet var man kan hitta saker, och hur man läker sjukdomar. Den här typen av “häxor” kan ofta vara uppskattade av de människor de lever bland – tills någonting går fel, och de skaffar sig fiender, eller någon blir sämre istället för frisk. Det är inte ovanligt att dessa kloka gamlingar får sätta livet till i år av svält, olycka eller missväxt om de inte spelar sina kort rätt.
Egentligen är det mycket oklart huruvida de här individerna egentligen utövar magi överhuvudtaget.

 

CHARLATANER

Människor tycker om att bli fascinerade och förskräckta, och så länge “magiska” trick kan fungera som underhållning och folk inte känner sig alltför skinnade så kan en lurendrejare göra sig ett gott leverne på att göra just det: underhålla. Liksom de kloka gamlingarna kan det hända att dessa individer råkar illa ut, mycket till följd av att vara på fel plats vid fel tillfälle.
Skulle det vara så att ett följe, eller en duo, kommer till en by och folk eller boskap i samma veva börjar bli sjuka, saker börjar försvinna, eller underliga saker börjar hända är det mycket möjligt att dessa charlataner får ta skulden. Oskyldiga trick kan vara bevis nog för häxeri.

 

FAKTISKA HÄXOR

Magi är de förtryckta och utstöttas verktyg. Scathe kommer till de som de som tigger, fryser och svälter, eller de som inte har någon annan utväg. Till dem som bränt alla sina broar, eller inte hade några till att börja med. Det här är de personer som av vansinne eller ed har kontakt med Scathe eller andra mörka krafter.
Det rör sig inte alltid om ondska, men det rör sig alltid om desperation. Ofta om utanförskap. Om att slå tillbaka, eller ta tillbaka makten. Den här typen av häxor hittar man inte boende i utkanten av en by, de är främmande och lever i det fördolda.
Detta är den typ av häxor som folk är rädda för; den typen av häxor som folk är eller anklagas att vara och som hängs och bränns på bål.

 

SCATHEDYRKARE

Scathedyrkare är inte alltid häxor, men de är i alla fall minst lika otäcka som den mörkaste häxan man kan tänka sig. Man vet kanske inte så mycket om Scathes anhängare, men då och då dyker de upp i tidningen, eller har fasansfulla, vedervärdiga ritualer ute i skogen. Magi är med Scathe förknippat, men hur? Är det belöningen man får av idog tjänst och hängiven tillbedjan? Är det ett kontrakt eller utbyte? Lantkonstapleriet och stadsvakten gör ingen skillnad, och det är förstås ingenting som hederligt folk bör göra heller.

 

VETENSKAP

Vetenskapare i Vansinnes fiktion är sällan ense om någonting, vilket är något vi gärna vill att folk spelar på. Så, den som spelar någon typ av vetenskapare, välj hemskt gärna någon slags pseudovetenskap snarare än faktiskt vetenskap, och argumentera för den! Åtminstone tills motsatsen bevisas. Gräla med andra vetenskapare, och undvik gärna mycket av det vi idag vet är sant. Använd istället gamla missuppfattningar, vidskepelse och faktoider som- tja, fakta.
Det blir lite av en balansgång; information som låter rätt, och går att argumentera för men som egentligen inte riktigt stämmer är det idealiska. Det är lite en balansgång. Det är rimligt att som vetenskapare fara med osanning, utan att gå fullständigt ur gängorna med sina idéer.
Och ni som möter vetenskapare, särskilt ni som spelar karaktärer som saknar någon form av högre utbildning; tro på allt (nästan) vad vetenskaparna säger, även om ni off-game vet att det inte är sant.

På 1800-talet var det många medicinska och psykologiska idéer som utvecklades, men det fanns också väldigt mycket som vi idag vet var helt och hållet båg. Så tro för all del på sådant som är osant, och tvivla på sådant som är det. Som bekant utspelar sig ju Vansinne i en värld som är fiktiv; och bara inspirerad av historien.

 

RELIGION

Som vi nämnt på sidan om religionen så är det egentligen inte så mycket en fråga om att tro. För cardenholmare och människor i det Kejserliga Imperiet är det faktum att Aeren och Scathe skapade världen, att man om man är flitig och plikttrogen kommer till Paradiset när man dör, och att man blir nersläpad i underjorden till Scathe om man syndar och gör ont.

Aeren är det starkaste skyddet mot häxkonster och ondska som finns, och man skyddar sig genom att be, gå till Sanktuariet och sätta törnekvistar över dörren. Säkert är det så att vissa små traditioner man har för att värja sig mot skuggorna skulle räknas som skrock på andra ställen i landet, men i Shallowbrooke har man lärt sig hur man överlever.

De människor som kan ge en de bästa råden kring personligt beskydd är prästerskapet.

 

KORTA FAKTA

  • Causter sysslar inte med magi och trollkonster, men det händer att de blir anklagade för häxeri då och då i vilket fall.
  • Både män och kvinnor kan vara “häxor” på Vansinne, det är ett ord som antyder förbindelser med Scathe och/eller mörka krafter snarare än kön.
  • Scathedyrkare kan vara häxor, men är det inte alltid. Det är alltså inte nödvändigtvis samma sak.