Vansinne III!

Vansinne III: nattfly mot lågan

Mainplot 2018

 

I Grevskapet Casterbury har det varit en orolig tid. Det ryktas runt hela riket om de saker som skett i Shallowbrooke de senaste två åren runt höstdagjämningen. Rykten viskar om Scathedyrkare, mystiska ordnar, mörka ritualer och om ond bråd död.

Var det inte där slaktaren var galen och styckade vägstrykare i sin källare? Var det inte där som den olycksbådande viskande kistan dök upp och väste om undergång? Var det inte där det finns en gruva där man ska ha försökt fängsla ett uråldrigt Någonting under en spegelblank sjö av silver?

Sådana rykten undgår inte Kungen och Sanktuariets öron. Det har skickats ut en mindre trupp hederligt folk med uppgift att slå ner på skrock och kvacksalveri. Det är uppenbart att Aerens ljus är fördunklat när det når den mytomspunna byn Shallowbrooke och detta har prästerskapet nu beslutat sig att ändra på. Det är dags att skingra dimman och leda ljuset tillbaka!

Men även annat folk dras mot Shallowbrooke. En del är människor som söker svar på högst personliga frågor. En del söker kontakt med andevärlden. En del är opportunistiska lycksökare som bara vill tjäna sig en hacka. Alla dras de dock mot Shallowbrooke.

Som nattflyn mot öppen låga.

 

Välkommen.

 

*

Årets Vansinne är det tredje som utspelar sig i Byn Shallowbrooke och lite av slutet på en triologi. Det behöver alltså inte vara det sista lajvet vi gör i spelvärlden, men det kommer att bli en avslutande del på historien som vi känner den så här långt. Det är dags att knyta ihop säcken för vissa karaktärer och varför inte avsluta händelserna i Shallowbrooke med en skräll.

Huvudstoryn i år kommer att kretsa runt de människor som bor i Shallowbrooke och de som dras dit av olika anledningar. Under årets lajv vill vi lägga fokus på att reda upp det mysterium som är Shallowbrooke en gång för alla. Vi vill även ge möjlighet att reda ut gamla oförrätter och tvister.

Nedan följer ett gäng temata som vi gärna ser spel runt:

 

BESKYDD

Folk är oroliga i byn. Det är här man har sitt hem och sin härd; sina syskon, föräldrar och sitt levebröd. Bor man i Shallowbrooke känner man till så mycket skrock att man snart börjar glömma varför man gör dessa små ritualer i sitt dagliga liv. För att skydda, för att hålla borta.

Det räcker inte längre. Det är som att skogen sluter sig runt byn- som att marken är tunn som ett äggskal.

Alla vet att någonting är på gång. Så som man närmar sig ett stup eller det sista flämtande ljuset på en svavelsticka. Alla vet att vi måste skydda oss på något sätt.

Men mot vad egentligen? Och hur?

 

GRUVAN

Det är numera Miss Pyke som äger den beryktade silvergruvan efter att Grevixen gick in och medlade mellan henne och Byäldsten. Gruvan hann dock inte vara i drift i mer än ett par veckor innan ett enormt ras dödade flera gruvarbetare och omöjliggjorde fortsatt arbete. Varför rasade gruvan? Det talas om sabotage och falskspel.

 

BECKTON COVENANT

Den hemliga ordern som ryktas styra Cardenholme från skuggorna. Det ryktas om att de har ett intresse i de oförklarliga händelser som sker i Shallowbrooke. Det har hittats ljusstakar med utbrunna svarta ljus i byns sanktuarium och en del har sagts att det hörts mässande ljud därifrån sent om nätterna. Svarta vagnar med fördragna rutor har passerat genom byn och de ansikten som ibland har skymtat förbi bär runda, svarta glasögon.

 

CAUSTERNA

Sedan Imperiet kom har causterna varit under cardenholmarnas häl, men återigen är det kanske värre än någonsin förut. Caustregementena i militären är upplösta, det är ännu förbjudet för dem att bära vapen och varken lagen eller de ädla cardenholmarna har någon sympati för upprorsmakarna.

Men, det viskas i causternas egna kretsar om gammal kunskap. Saker och ting som länge varit bortglömt och som de gamla bara viskat om.

 

KISTAN

Den mystiska kistan har inte setts till efter att den galna Minavera Pikehouse-Highton som sade sig vara Scathes utvalda tog sitt liv förra året. Detta var i Sanktuariet inför allas blickar precis efter att hon berättat att kistan nu är “där den hör hemma”.

 

HÖSTDAGJÄMNINGEN

Det verkar vara vid höstdagjämningen varje år som de märkliga händelserna i Shallowbrooke kulminerar. Det är då året blir mer mörkt än ljust – Scathes årstider. Berättelserna om Shallowbrooke har spridit sig och nu verkar de nyfikna och förväntansfulla dra sig närmare.